En domän är den adress en webbsida har i form av ett ord. Den egentliga adressen är en så kallad IP-adress, vilka alltid är i numerisk form. Eftersom det kan vara svårt att komma ihåg alla siffror omvandlas dessa till ett ord som den som registrerar domänen själv väljer. Att köpa domän är varken krångligt eller särskilt dyrt och vem som helst kan göra detta. Den enda förutsättningen är att domännamnet är ledigt, och för att kolla detta kan man kontakta Stiftelsen för infrastruktur, vilket är den organisation i Sverige som har hand om registreringen av domäner med ändelsen .se. För den som vill ha en annan ändelse, eller toppdomän som det också kallas, har man möjlighet att göra detta i viss mån. Vissa toppdomäner är avsedda för en viss typ av verksamhet och om man inte planerar bedriva den verksamhet som toppdomänen är associerad med kanske man inte tillåts registrera under den toppdomänen.

Vad kostar det att köpa domän?
Att köpa en .SE domän kostar ungefär* 99 kronor för själva registreringen, när det har gått ett till år så får man betala samma summa igen. Samma pris gäller .NU medans .COM kostar 89 kronor. För att webbsidan ska kunna underhållas behöver man tillgång till en server, något man kan ordna via ett så kallat webbhotell. Webbhotellen erbjuder lagringsutrymmen och kapacitet när det gäller den mängd trafik, alltså besökare, som sidan kan ta emot. Vad det kostar att registrera sig hos ett webbhotell varierar ganska stort och beror i huvudsak på de tjänster man får tillgång till.

Att köpa domän och välja domännamn
Vilket namn man har på sin domän är så klart mycket viktigt eftersom detta är själva adressen som kunderna eller besökarna använder för att komma till sidan. Man bör välja ett domännamn som är lätt att komma ihåg och som påminner om den typ av verksamhet man bedriver.

Prisuppgifter tagna från webhotellet Binero

.