Faq – Seo

Numera så tycks var och varannan person vara en SEO expert och det kan vara svårt att hänga med i samtal om bakåtlänkar, Panda, EMD, och annat som hör ämnet till. Här finner du förklaringar på vanliga termer och uttryck som är tätt förekommande i SEOns underbara värld.

Artikelkatalog

En katalog på nätet där du kan ladda upp artiklar som inkluderar länkar till din sajt. Det finns gratis artikelkataloger och tjänster som kostar en slant.

Algoritm

De matematiska steg som sökmotorernas robotar tar för att utvärdera vad din sajt handlar om och vilket värde den ger besökare.

Anchor text

När du ser en text-bit som har en annan färg och som är klickbar så handlar det om en anchor text som helt enkelt är text som omvandlats till en länk som pekar mot en viss sajt.

Backlinks/bakåtlänkar

Länkar som ligger på andra sajter och som pekar mot din brukar kallas för bakåtlänkar. Det här är helt enkelt länkar som tar folk från en sajt till en annan.

Cloaking

Cloaking innebär att man gömmer en länk eller att man får den att se annorlunda ut genom att forma om den URL som man ser då man för musen över den länkade texten. Kan användas i estetiskt syfte, men som SEO metod så är det inte smart att pyssla med cloaking.

Domän

Namnet på din hemsida är en domän som till exempel vackrasablar.se.

EMD

Exact Match Domain, när namnet på domänen är samma som det nyckelord man fokuserar på.

The Fold

Mitten på en hemsida kallas för fold. Det här får betydelse då det är välkänt att folk ofta klickar vidare efter att ha sett den första delen av sidan som ligger ovan folden.

Google AdSense

Reklam från Google som anpassar sig till det ämne som sidan handlar om. Om du lägger Google AdSense på din hemsida så får du betalt för varje klick som görs av besökare som klickar vidare på Google länkar.

Google AdWords

Om du vill veta mer om hur mycket du kan tjäna per klick med Google AdSense för specifika nyckelord så kan du använda dig av Google AdWords. Nyckelord som är populära stiger i pris då köpare får buda om rätten till länken som placeras på olika hemsidor som är relevanta.

Lead

Om du har ett formulär som kan fyllas i av folk som är intresserade av en produkt eller tjänst så kan du sälja deras förfrågan som en lead till ett företag som kan möta behovet.

Long Tail Keyword

Vanliga nyckelord består av en eller två fraser men det finns även så kallade long tails nyckelord som består av flera ord som folk som söker efter information via sökmotorer använder sig av.

Meta Description

Det här är en paragraf som man kan lägga till sin artikel eller hemsida så att sökmotorer får en kort sammanfattning av vad sidan handlar om.

No Follow länk

En länk som inte ger en röst åt den sajt eller sida som den pekar mot. Bör inte användas internt inom en sajt men eventuellt då man pekar mot andra sajter som man inte vill förstärka med sin länk.

Nyckelord

Ett ord eller flera ord som bäst beskriver det som ens sajt har att erbjuda.

Panda

En mängd uppdateringar från Google som var till för att motverka värdelöst innehåll i syftet att skapa länk- och SEO-kraft.

SEO

Sökmotoroptimering (Search Engine Optimization) Med SEO så jobbar man för att förbättra en hemsidas ställning i sökresultaten och för att konvertera sin hemsidas trafik till förtjänster.

SERP

Search Engine Ranking Page. Det här är den sida som du skickas till då du har skrivit in en sök-fras i sökmotorn. Sidan har normalt 10 resultat men det här kan variera beroende på lokala inställningar och det man söker efter.