Vad är SEO?

Sökoptimering är inget nytt koncept, men man kan säga att det på kort tid har hänt en hel del inom sökoptimeringen som disciplin. När man talar om SEO så handlar det för det mesta om hur man ska få så mycket trafik som möjligt till sin sajt via sökmotorer och då är det sökmotorn Google som står i fokus. Google har nämligen byggt upp en sökmotortjänst som är så pass populär att varje 80-årig tant tycks veta att detta är adressen då man söker efter något på nätet. Man kan köpa sig till Googles första sida men det är de organiska resultaten som finns under de betalda reklamplatserna som hägrar för den som vill få mer trafik till sin hemsida.

Syns du inte så finns du inte…

Vem söker efter något eller någon i en vanlig telefonkatalog? Då du snabbt kan knappa in person, företag eller tjänst via din dator för att sedan inom några sekunder få den information du är ute efter så har de traditionella telefonkatalogerna blivit förpassade till fotstöd och för att tända brasan med. Om du vill synas så måste du finnas online, och med SEO så kan du se till att folk hittar dig då de söker efter det som du kan erbjuda. Detta gäller oavsett om du vill förse dem med underhållning, dina tjänster eller dina produkter. Med sökmotoroptimering så kommer du att synas där folk kan se dig!

Innehållet är A och O

Att Google styr utvecklingen av sökoptimering är tydligt, och om man tar en titt på deras uppdateringar och mål så kan man se att det är innehåll av hög kvalitet som gäller. Ju bättre din sajt är, desto större är chansen att den kommer att dyka upp på Googles första söksida, men vad är det som gör innehållet på din sajt bra? Googles robotar kommer att bedöma många olika saker för att avgöra om de bör skicka folk till din sajt då de söker efter det som du har att erbjuda. Man ser på det innehåll som du presenterar för att se om det ger något värde, om det är rikt och detaljerat, om det inkluderar bilder och filmer som kan vara till hjälp, och om det verkar äkta. Du måste alltså se till att få hjälp med webbutveckling och skapa en sida som är bra både för verkliga människor och för Googles robotar för att lyckas med sökmotoroptimeringen!

Länkar som stärker din sajt

Du har kanske hört talas om att länkar är en viktig del av arbetet med att lansera en sajt. Länkar fungerar så att den som klickar på länken hamnar på din hemsida. Om du snackar i ett forum online och refererar till din sajt med en länk så kommer de som är med i diskussionen att kunna klicka vidare för att se vad du talar om. Samtidigt så kommer Google att se din länk som en slags röst för din sida. Ja ha, tänker du, då kan jag ju kasta ut tusentals länkar i forum och i artikelkataloger för att vinna racet till Googles första sida. Nej, så enkelt är det inte. Googles robotar har även möjlighet att undersöka om det handlar om ärliga och värdefulla länkar eller om det är en strategi där du bara är ute efter att fiska Google-poäng.

Ta proffshjälp

Saken är den att man kan misslyckas totalt med sin sökmotoroptimering om man gör fel. Om man till exempel lägger ut tusentals länkar på ett sätt som upplevs som spam så kan detta skada sajtens rykte och position. I värsta fall så kan man få straff och helt plockas bort från Googles sökresultat. Man bör alltså se till att få hjälp med sin SEO så att man inte slösar bort tid och pengar på metoder som inte fungerar. Hjälp kan man få från en bra webbyrå, och i forum på nätet så kan man få viktiga tips och råd för den optimering som man väljer att ta hand om själv.